4 Nisan 2011 Pazartesi

"Perakende mi, değil mi?" Kişisel muamma..

"Bir hipermarketten yemek üretimi için gıda ürünleri satın alan bir yemek firması ya da yapı marketten inşaat yapımı için malzeme alan inşaat firması nihai tüketici değil, müşteri ya da kurumsal müşteridir.
Dolayısıyla bunlara yapılan satışlar da perakende satış değildir. Yani işletme ya da endüstriyel kuruluşlara yapılan satışlar perakende satış olarak değerlendirilmemektedir
Bu anlamda satıcı kuruluşlar da sadece perakendeci kuruluşlar değildir"

Bir kitaptan aldığım bu görüş nedense içime hiç sinmedi. Perakendeciler aynı zamanda toptancı kabul edebilir miyiz? Eğer kabul edebiliyorsak onları salt perakendeci olarak nitelendirmemiz ne kadar mantıklı? 

Hipermarketlerin işleyişini tam olarak bilmediğimden de kaynaklanıyor olabilir zihnimdeki muamma. Eğer bünyelerinde ayrı bir "kurumsal satış" departmanları ve onlara yönelik özel uygulamaları (fiyatlandırma, dağıtım vb) varsa kabul edilebilir bir yaklaşım olabilir; ama yoksa bunu açıklayabilecek tek şey "hacim" gibi duruyor.

Mesela bir bakkal kurumsal müşteri kabul edilebilir mi? Açıklamadaki gibi işletmeye yapılmış bir satış olarak kabul görmesi gerekir ve nihai tüketici de değildirler, yeniden nihai tüketiciye samak üzere mal temin etme amacındadırlar. Bildiğim kadarıyla bizim bakkalımız meşrubatlarını "ödeme koşulları" daha avantajlı olduğu gerekçesiyle bir hipermarketten temin etmekte; fakat yine de o hipermarketten yaptığı satın almada kendisine özel bir uygulama yok, son tüketicinin aldığı fiyattan alıyor ve ürünleri dükkanına kendisi götürüyor.

Acaba bir catering firması da aynı mantıkla; fakat yüz kat büyük hacimli bir satın alma yapsa uygulamada kendisine yönelik bir değişiklik olur mu merak ettim, olmaması halinde satıcının bu işlemi de, perakende vasfını yitirmesine neden olmaz ve baştaki düşünce geçerliliğini yitirir.

Sanırım cevap için işleyişileri bilmek gerekiyor, gecenin 02.30unda okuduğu bir şey insanın aklına bir blog kurma ve ilk yazısını buna ayırma fikrine neden olabiliyorsa; yerel kaynak kıtlığı göz önüne alındığında, Ali Saydam'ın tanımlamasıyla "perakende", gerçekten de yerel kuramsal anlamda çöl gibi..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder